ZERO WASTE PROGRAM

ZERO WASTE PROGRAM

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület határon átnyúló projektje volt a  PUREGREEN azaz TISZTAZÖLD projekt: hulladék probléma a határ mindkét oldalán, így a védett természeti területeken is megjelenik.

Cél volt: Tisztazöld gondolkodás, tisztazöld környezet – a turisták és a lakosság környezettudatosságának fejlesztése, a határon átnyúló natúrpark hulladékterhelésének csökkentése, környezeti állapotának javítása érdekében. A védett területek (NATURA 2000) hulladékterhelésének hosszú távú, hatékony csökkentése széleskörű együttműködéssel. A projekt hatására az emberek a hétköznapokon kevesebb hulladékot „termelnek” (zero waste életmód),
odafigyelnek a természeti területek hulladékterhelésének megelőzésére, biztosítva ezzel az élőhelyek megőrzését. Innovatív elemek – a fiatalok projektkommunikációba való aktív bevonása, széleskörű szakmai partnerség, zero waste rendezvények – biztosítják, hogy a térségi lakosság magáénak érezze a projektet, felelősséget és hosszú távú aktív közreműködést vállaljon a „tisztazöld” határon átnyúló natúrpark megteremtésére és fenntartására.

ZERO WASTE NATÚRPARKI RENDEZVÉNYEK E-KÉZIKÖNYVE

A PUREGREEN projektben olyan natúrparki rendezvényeket, melyek a natúrpark védett természeti környezetében valósulnak meg – mint pl. a Hétforrás piknik – zero waste módon szerveztünk meg. Osztrák oldali szervezéssel ilyen rendezvény volt pl. az Írottkő Vándorlás. A szervezés tapasztalatairól e-kézikönyvet készítettünk!

Kézikönyvünkben sok praktikus információt megtalálsz!

Az e-kézikönyvet letölthetitek magyar és német nyelven. (A hulladékmentesség jegyében kérjük, ne nyomtasd ki…)

Komposzt WC

Magyarországon sportrendezvényen elsőként alkalmazzuk a komposzt wc-t.

Miért nem WC?

WC alkalmazásával a biotömeg természetes körforgása sérül, és súlyos károkat okoz az élővilág érzékeny egyensúlyi rendszerében.

  1. A WC sok vizet fogyaszt, ivóvizet pazarol és piszkít be.
  2. A WC nagyon szennyezi a folyókat. A vízzel hígított ürülék (fekete víz) költséges és bonyolult szennyvíztisztítási technológiák útján sem képes maradéktalanul megtisztulni. A tisztított szennyvízben lévő nitrogén és foszfor maradványok a víz elalgásodásához vezet. A túl sok alga a vízben oldott oxigén elvonását eredményezheti, ami tömeges halpusztulást okoz.
  3. A WC az ivóvízkészleteinket is veszélyezteti. A szennyvíztisztítási technológiák a vízben oldott hormon- és gyógyszermaradványokat képtelen eltávolítani, ezek a tisztítási folyamat után az élővizekbe, onnan a partiszűrésű vízbázisokba kerülnek, és szennyezik az ivóvízkészletet.
  4. A WC a biotömeget elpusztítja. A szennyvíztisztítás útján keletkező szennyvíziszap – bár szerves anyagban dús és a talajjavítóként kapható – már halott, mérgező anyagokkal teli, terméketlen anyag.